pühapäev, 30. mai 2010

Kalgoorlie Super Pit (täiendatud piltidega)

Hei, vahepeal on palju huvitavat juhtunud. Aga panen hetkel teema Kalgoorliest.
Glen tahtis saata Allani Kalgoorlie (600 km Perthist eemal, sinna kuhu Ric ei jõudnud). Aga ma hakkasin vinguma, et tahan ka minna. Tahtsin kullakaevandust näha. Nu ja boss oli nõus, ning läksimegi kõik neljakesi (Allan, Glen, mina, Silver) sinna.
Kalgoorlies elab 35 000 inimest ja see on suht suur linn. Õnneks pole seal 2 kuud jäätiseautot nähtut, seega müük on hea. Boss tahab seal maja maha müüa ning Silver hakkas seinu värvima ning ma koristasin seal. Silver tuleb tagasi kolmapäevaks. Allan jääb tsipa kauemaks- järgmise nädala alguseni. Ma sain olla seal paar päeva, siis tulin Gleniga tagasi, kuna laupäeval oli mitu jalkamängu!
Igaljuhul kullakaevandus oli lahe. See on üks maailma suuremaid avatud kullakaevandusi. 3,5 km pikk; 1,5 km lai ja 440 m sügav. Trakid veavad 225 tonni maaki, põletavad 360 liitrit diislit tunnis. Sõidavad 15 km tunnikiirusega. Aastas kaevandatakse 85 miljonit tonni maaki, 800 000 untsi (22 680 kg) kulda, väärtus 900 miljonit dollarit. Sõit Kalgoorlie kestab umbes 6 tundi, algul on huvitav- Tee kulgeb läbi mitmete külakeste. Poolel teel sinna pole aga ühtegi küla. Ei näinud me ühtegi silti, mis näitaks kaugel on Kal. Lihtsalt lõputu sirge tee, ainult vaja otse sõita, ümberringi mets. Sõitisime ühest külakesest läbi, mille nimi on Westonia. Mõtlesime, et Tallinnast hakkad sõitma, 600 km ja oled Leedus. Siin sõidame 600 km linnast välja, jõuame mingisse kolkalinnakesse, ei jõua isegi teise osariiki. Meeletult suur maa. Kunagi tulevikus tahaks põhjapoole ka jõuda kui aega leiaks. Sest Perthist ida- ja lõunapool on kõik nähtud (v.a Esperance). Seegi vähemalt postiivne uudis! :)

2 kommentaari:

  1. Võimas vaatepilt 1. fotol !!!

    VastaKustuta
  2. Oli jah. Võimsam oli näha kullatükikesi kivimite sees. Peab vist kaevama minema :D

    VastaKustuta