neljapäev, 11. veebruar 2010

Päev vanglas (vanglates)


Selleks, et külastada kinnipeetavat, kulub aega pool päeva. Kõigepealt sõitsime vanglasse pool tundi. Kohal peab olema vähemalt 30 minutit enne külastusaega. Täitsime ära paberid ning saime külastusnumbri (number 6) ja kapi võtme (number 4). Kappi pidime panema kõik oma isiklikud asjad- mitte midagi ei tohi ju kaasa võtta. Peale paberite täitmist tehti ka foto ja skänniti ära silmad. Siis istusime ja ootamime 15 minutit, enne kui hakati külastaid kutsuma. Kõigepealt kutsuti numbrid 1-5 ja siis 6-10 jne. Isiku nad teevad kindlaks silmade järgi, et vaatad aparaati ja arvuti viib kohe kokku näo ning nime. Siis otsiti meid läbi metalliotsijaga ja isegi suu pidi lahti tegema ja näitama, et midagi suus pole. Vat selle peale ma poleks tulnud (blond). Siis lasti meid läbi uste ja niikaua kui üks uks oli lahti, ei tohtinud teist avada. Kapi võti vahetati numbri 4 vastu, mis tähendas, et pidime istuma lauda number 4. Laudu oli seal 40. Nu ja siis saadeti meie juurde kinnipeetav number 4. Kõik reeglid olid paigas, et ainult vangid tohivad püsti tõusta, liikuda ja sulle kohvi tuua. Tund aega läks kähku. Poiss oli positiivses meeleolus, et saab süüa jube hästi ja õppida saab seal esma-abi jm ning makstakse veel peale ka kui õpid. Väljasaamisega on veel asjalood segased- selgub alles peale advokaadiga rääkimist. Kõige hullem variant on, et peab seal kinni istuma 20-nda märtsini, kui toimub kohus. Väljaminnes peavad kõik kinnipeetavad ruumist lahkuma, enne kui tohivad külastajad püsti tõusta. Siis vahetad oma numbri kapivõtme vastu ja saab liikuma. Skännitakse uuesti su silmad, et oled ikka sina, mitte vang :D. Ja läbi mitme ruumi ning suletud uste saab lõpuks välja tagasi. Ahjaa, meestele pandi veel oranz käepael käe peale, et jumalaeest mehed segamini ei lähe ja kohti ära ei vaheta vms. Nii et, jah, ärge sõitke purjuspeaga, eriti veel kui oled backbakker! Nu ja siis sõidab pool tundi koju ka, ning ongi u 4 tundi läinud.
Sattus kuidagi nii, et õhtul oli bookitud ka Fremantle Prison Tour. Mis siis ikka ühest vanglast teise! Fremantle oli vangla sellest ajast kui Inglismaalt transporditi vange siia (1800 midagi, ei mäleta täpselt) kuni 1991- aastani. Tuur, millel käisime, oli nimeks Torchlight Tour- anti kätte väikesed lambikesed, räägiti kummituslugusid ja jutte vangla „eredamatest” sündmustest (vangidest). Muidugi kuulus sinna juurde ka meie ehmatamine. Kuna vangla rutiin on üks ja sama, siis paljud tegid enesetapu. Et üks vang „kukkus” alla 4-ndalt korruselt 1900-ndal aastal ning sai surma. Aga alles 23 aastat hiljem pandi esimese ja teise korruse vahele võrkaed :D. Giid ütles, et liigume edasi, aga siis keegi karjus ning inimesesuurune nukk kukkus võrgu peale. Muidugi kõik kiljusid.
Seal oli 4 divisioni. Esimeses elasid need vangid, kes olid hakkama saanud väiksemate kuridegudega ning 4-ndas pesitsesid mõrvarid. Seal 4-ndas divisionis ma ei tundnudki, et õhk oleks nii raske ja oleks palju „paha energiat”, aga ma tundsin seda teises ja komandas divisionis- kus oli teistsugune (imelik) energia. Lahe kogemus oli. Öösel võib seal päris hirmuäratav olla üksi, kui võib kuulda, kuidas vangid mängivad korvpalli, keegi käib trepi peal või kedagi just hukatakse.
Tulevad meelde need ajad kui kutsusime sõbrannadega kummitusi välja. Isegi õnnestus, kuigi 1 sõbranna väitis, et me liigutame ise seda asjandust :D. Fremantles pole vist kummituse väljakutsumine mingi probleem, neid vist tuleb tuhandete kaupa seal. Või õigemini nad liiguvad ilma kutsumatagi!
Käisime üks päev kolmandat korda Kings Pargis, et näidata seda isale ja Allanile. Ning üks päev poes kolades nägime Ricki, seda poissi kes pidi meile üüriliseks siia tulema. Võtsime ta linna kaasa- käisime vaaterattal, mis oli suht jama. Istusime natuke baaris ning näitasime talle ka elamist. No ja lõpuks täna kolis ta sisse, kuna Glen viskas ta välja. Mel tahtis tast ammu lahti saada. No muidugi kui ei pea maksma üüri ning hommiku ja õhtusöök tuuakse nina ette, tööle ei pea ka sõitma. Kes sealt ikka lahkuda tahaks?
Nu jah, ärge tehtke seda mida hiljem kahetsete ja püsige terved!
Sau

2 kommentaari:

  1. Ma juba loen ja arvasin,et teid kinni pandud....
    *Uhh...hea, et see nali oli...

    VastaKustuta
  2. Meid, jah pole kinni pandud, aga nali see pole! kõik vastab tõele, mis kirjutasin!

    VastaKustuta